Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutyatartás - Kutyapszichológia képes leírás - Kutyapszichológia.tlap.hu
részletek »

Kutyatartás - Kutyapszichológia - Kutyapszichológia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyapszichologia.tlap.hu » Kutyatartás - Kutyapszichológia
Keresés
Találatok száma - 29 db
A kölyökkutyák

A kölyökkutyák

Kölyökkutyánk jellemének formálgatása közben soha ne felejtsük el azt az alapvető különbséget, amely az ember és a kutya világa között van. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kutya - ellentétben az emberrel - a szagok világában él, az orrával 'gondolkodik', és alapvetően a szaglóérzéke teszi...

A Kutya

A Kutya

A házikutya (Canis lupus f. familiaris L., 1758) a farkas domesztikációja révén jött létre. A legkorábbi háziasított kutyalelet az i. e. 12 000 körüli időből, a közel-keleti Palegawra-barlangból származik. Európában a legkorábbi leletet a türingiai Knie-barlangban találták, ez i. e. 8300 körüli időből származott. A domesztikált állat először valószínűleg a vadászatban segített az embernek, majd vigyázta a házat és csak ezután lett az állatot tenyésztő ember segítsége. Az i. e. 4-3. ezredből a délnyugat-ázsiai és egyiptomi ábrázolásokon fordul elő először, majd pedig a későbbi rajzokon már a rasszjelek is megfigyelhetők. A különböző fajták fokozatosan alakultak ki. A húsát több helyen fogyasztották, tetemét áldozatok bemutatására is felhasználták.

A kutya kiválasztásáról

A kutya kiválasztásáról

Általában hosszú vívódás után hirtelen, egyik percről a másikra döntjük el, hogy veszünk egy kölyökkutyát. Talán a fajtaválasztás is hirtelen ihlet, talán sokáig latolgattuk, hogy melyik típus illik hozzánk leginkább, de amikor döntöttünk, akkor most, azonnal szeretnénk döntésünk gyümölcsét magunkhoz szorítani, simogatni, gyömöszölni. Talán ez a kölyökvásárlás legnagyobb csapdája. Ugyanis mi történik ilyenkor? Előhalászunk egy Kutya újságot, felhívogatjuk a csábítóbbnál csábítóbb hirdetések feladóit és lenyomozzuk, hogy hol van kiskutya. Betuszkoljuk családtagjainkat, barátainkat az autóba, és elindulunk a legközelebbi címre. Ez az egész folyamat nem tart tovább egy-két délutánnál - holott társunkat 13-15 évre vesszük magunkhoz!

A kutya számára szükséges tápanyagok

A kutya számára szükséges tápanyagok

Lássuk részletesen mit érdemes tudnunk az egyes összetevőkről! 1. Szénhidrátok A szénhidrátokból nyeri ki a kutya az éltető energiát. A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-forrás. A krumpli is sok értékes tápanyagot tartalmaz, azonban keményítő tartalma miatt nehezebben emészthető. A rizs az állat számára ideális, mert könnyen megemészthető. 2. Zsírok Energiát adnak, ragyogó bunda és egészséges bőr elérésében nagy szerepük van. Ízletesebbé teszik a táplálékot, és elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felvételét. Amikor a zsírokról esik szó, meg kell említenünk az Omega 3, illetve az Omega 6 zsírsavakat. Az Omega 6 fontos az egészséges bőr, a szőrzet és az izomzat fejlődésének érdekében. Emellett segíti az idegrendszer működését, és biztosítja a szem és a látás élességét. Az ideális az, ha a táplálékban egymáshoz viszonyítva 1:5 arányban találhatóak meg, így megfelelően tudnak hasznosulni. Érdekes adat, hogy a napraforgó olajnak magas az Omega 6 tartalma, ugyanakkor Omega 3 zsírsavat egyáltalán nem tartalmaz. Magas Omega 3 zsírsav tartalom a halakból származó zsírokban található meg. 3. Fehérjék A fehérje a növekedéshez, regenerálódáshoz szükséges. A fehérjék felelősek az izomzat erősítésért, a növekedésért. Sok fehérjét találunk az alábbi élelmiszerekben: hús, tojás, hal, állati belsőségek.

A kutya tíz kérése

A kutya tíz kérése

Minden elválásunk - még ha rövid időre is hagysz magamra - fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra, mielőtt magadhoz veszel! Ne szidj, és ne büntess szigorúan! Neked van munkád, szórakozásod, barátaid és céljaid, de nekem csak Te vagy!

A kutyatartás aranyszabályai

A kutyatartás aranyszabályai

Egy kölyökkutyára, akár egy csecsemőre egész nap figyelni kell, tanítani, egyengetni az útját, hogy megismerkedjen a világgal és a családdal, ahova élete végéig tartozni fog. Míg a gyermekek felnőnek, a kutyák mindig olyanok maradnak mint egy gyerek. Most összeszedtük a kutyatartás legfontosabb és leghasznosabb szabályait, ami megmutatja az utat a gazdi és kedvence közti ideális kapcsolathoz.

A kutyatartás szempontjai

A kutyatartás szempontjai

Minden kutya szereti, ha van saját helye, ahol biztonságba érezheti magát. A hely legyen huzatmentes, és biztosítson meleget a kutya számára. Egy műanyag kutyafekhely egy kis matraccal megfelelő, falának tud támaszkodni alvás közben, és a matrac is kényelmet biztosít. A fekhely legyen mosható és kényelmes. A műszőrmék amellett, hogy jól moshatók, melegek is, és a kutyák szeretnek beleburkolózni. Egy másik közkedvelt típus az ún. babzsák ágyak, amelyek jól szigetelnek, a kutya testéhez idomulnak, és nagyon kényelmesek. A fonott kosarak, amelyek egy időben közkedveltek voltak, viszont nehezen tisztíthatók, és a kölyökkutyák összerághatják.

A kutyatartásról

A kutyatartásról

Sok esetben nevelés híján, vagy jó nevelés ellenére is vad lesz a kutya. Mivel a kutya olyan akár egy gyermek, gazdája tulajdonságai átragadnak rá, a hétköznapokban látott viselkedést tekinti tanulási alapnak, így hiába a kiképzés, ha a gazdi tör-zúz, a kutya sem lesz kiegyensúlyozott.

Ceaser Milan

Ceaser Milan

A kutyád az őrületbe kerget? Agresszív, ideges, félénk vagy egyszerűen csak túl feszült? Négylábú barátod talán valami megszállottja - felugrál mindenkire, aki belép az ajtón, vagy azzal nyaggat, hogy újra és újra eldobd neki ugyanazt a koszos teniszlabdát? Vagy esetleg úgy érzed, a te kutyád tökéletes, de szeretnéd, ha kettőtök kapcsolata még teljesebb lenne? Szeretnéd megtudni, mi motiválja? Szeretnél bepillantást nyerni a világába, hogy szorosabb köteléket alakíthass ki vele? Ha ezen kérdések bármelyikére igennel feleltél, akkor jó helyen vagy.

Hirdetés
Ebmester tudnivalók

Ebmester tudnivalók

A kutya választás életünk nagyon fontos döntése. Többévre szóló, mondhatni visszavonhatatlan választás. Az első és nagyon fontos szempont, hol szeretnénk tartani a kutyát. Bérlakásban, társasházban, esetleg családi házban? Az adott közeg jelentősen befolyásolhatja döntésünket. Az első két esetben nem csak tőlünk függ a választás, sajnos itt figyelembe kell vennünk szomszédaink véleményét is. Míg az utolsó esetben, csak rajtunk és családunkon múlik a döntés. Ha már eldöntöttük a kutya méretét, akkor ezen belül keressük meg, a nekünk legszimpatikusabb fajtát.

Fürdetés

Fürdetés

Ha már jól kiokítottuk magunkat a szőrtípusokat illetően, akkor azt sem árt tudni, mi is a helyzet a fürdetéssel. Egyáltalán szükséges-e fürdetni kutyánkat vagy csak bizonyos fajtáknál szükséges az effajta 'beavatkozás'? S ha már egyre okosabbak vagyunk kedvencünkkel kapcsolatban, a pancsolás se maradjon ki a sorból! Vannak kutyák, akiknek lételemük a fürdés, történjen az egy tóban vagy egy folyóban, de még akár a fürdőkádban is. Más fajták egyenesen irtóznak a víztől, s csak nagy kínszenvedések árán tudják elviselni a fürdést. Alapvetően ez érthető is, hiszen mi, emberek sem vagyunk egyformák. Visszatérve pár szó erejéig a szőrápolásra, jó tudni, hogy a rendszeres kefélés eredménye gyönyörű szép bunda lesz, mégsem elég csak így ápolni kedvencünk szőrét, időnként szükséges őt megfürdetnünk is.

Hasznos tanácsok

Hasznos tanácsok

Sok kutya gyakori viselkedési problémáit az unalom okozza. Íme néhány tipp, hogy a kutyád ne unatkozzon és véget vethess a problémás viselkedésnek. Sok kutya gyakori viselkedési problémáit az unalom okozza. Amikor a kutyád elunja magát, megtalálja a módját, hogy önmagát szórakoztassa. Ez helytelen rágáshoz, túl sok ugatáshoz és ásáshoz vezet. Míg a képzés is segíthet néhány ilyen probléma leküzdésére, egy csomó más dolog is van, amit a kutya destruktív viselkedése ellen tehetünk. Íme néhány tipp, hogy a kutyád ne unatkozzon és véget vethess a problémás viselkedésnek: Ügyelj arra, hogy a kutyád elegendő mozgásban részesüljön! A kutyád valószínűleg megkeresi a módját, hogy levezesse fölösleges energiáját és leküzdje az unalmát. Mi lehet jobb módszer az energia levezetéséhez, mint a mozgás? Sokféleképpen lehet a kutya napi rutinjában mozgást bevezetni. Egyszerű megoldások is léteznek, mint például egy séta a környéken vagy egy hozd-ide parti a hátsóudvarban. A magas energiaszinttel rendelkező kutyáknak viszont ennél többre van szükségük. A border collie, a pitbull és más, energiával teli kutyák számára, inkább a futás vagy az agility-hez hasonló kutyasport ajánlott.

Házikedvencek

Házikedvencek

Kicsi csivava vagy óriás dán dog? Hosszú szőrű vagy rövid szőrű? Mindegy, milyen kutyád van, vagy milyet szeretnél, itt megtalálsz mindent, amit a kutyákról tudni lehet. Felelős állattartás, tenyésztők, apróhirdetés, állatorvosi tanácsadás!

Hogyan neveljük szobatisztaságra a kölyökkutyát?

Hogyan neveljük szobatisztaságra a kölyökkutyát?

A kölyökkutya sikeres szobatisztaságra nevelése érdekében követheted az alábbi tanácsokat. Ezek a tippek bármilyen kutyafajtára alkalmazhatóak. Egy próbát megér! A család minden tagját be kell vonni a folyamatba. A kiskutya is ily módon szocializálódik. Amikor a kutyus figyelmet igényel, bárki segíthet. Mégis, ezt a tevékenységet felügyelni kell, ha 10 év alatti gyerekek is vannak a családban. Le kell szögeznünk, hogy ugyanazt a nevelési módszert kell alkalmaznia a család minden tagjának. A kiskutya összezavarodik bármilyen változástól. Például ugyanazt az utasító szót kell használni a dolga végzésével kapcsolatban, hogy a kiskutya megszokja. Az új kiskutyád megérdemli, hogy maximális figyelmet fordíts rá. Ha sok baleset fordulhat elő, az azt jelenti, hogy a kutyus nem kap elég figyelmet.

Hogyan tartsunk lakásban kutyát?

Hogyan tartsunk lakásban kutyát?

Hogyan tartsunk lakásban kutyát? Sokan lakótelepen, lakásban tartanak kutyát. A gyorsan növő kis 'gombóc' azonban okozhat már kellemetlen perceket. Nézzük meg, mit lehet tenni ilyenkor, mik a gyakori problémák: Bepisil, amikor hazaérkezünk Kb. egy éves korig kutyánk még nehezen tartja vissza a vizeletet. Természetesen ez kutyánként változó. Függhet a mérettől, fajtától, van-e gyulladás a szervezetében, időben levittük-e sétálni. Ha ezen a korszakon túl van a kutyánk és már teljesen szobatiszta, mégis azt tapasztaljuk, hogy hazaérkezésünk alkalmával 'örömében' bepisil, tesszük fel a kérdést: miért van ez? Tapasztalatom szerint az örömnek nem sok köze van ehhez. Ahhoz inkább, hogy otthon ki tölti be a vezető szerepet. A gazdi vagy a kutya. Saját megfigyelésem azt mutatja, hogy amíg ez a viszony a kutya és gazdi között nem rendeződik, addig minden hazaérkezéskor a kutya vizelni fog, mintegy megjelöli a területét. Másik ok lehet, ha egy kutya sokáig ingerszegény környezetben él. Ilyen esetben is előfordulhat, hogy hazaérkezésünkkor végzi el a 'dolgát' a kutya. Folyton ugat Ha kutyánk ugat, nézzük meg miért teszi. Ha jelez, dicsérjük meg, és csak aztán mondjuk neki, hogy elég. Ha folyton ugat, lehet, hogy fél, vagy épp ellenkezőleg. Vezérnek érzi magát, és ő szeretné megoldani a problémát. Ebben az esetben érdemes megnézni a gazdi és a kutya viszonyát.

Kiskutya fejlődése

Kiskutya fejlődése

Ahhoz, hogy megértsd a kutyádat, és alkalmazkodni tudj képességeihez, elengedhetetlen megismerkedned a fejlődési szakaszokkal, amik különböző életkorokban jellemzik. Ne feledd azonban, hogy ezek általános gyakorlatot írnak le, melytől a személyes egyéni ritmus eltérhet, ezért mindig figyeld a reakcióit. A kiskutya fejlődési szakaszai 3-5 hetes kor: Már látnak, hallanak és a szaglásuk is kifejlődött. Érzékeik fejlődésével a környező világ tudatossá válik számukra. Az alom többi kölykével közösen kezdi el felfedezni szűk környezetét: sétálás, ugatás, farok csóválás, játszadozás, harapdálás. 5-7 hetes kor: Kiskutya társaikkal ismerkednek és megtanulják a kutya létet. A függetlenség első jelei érzékelhetők magatartásában. Elkezdi felfedezni a világot, mérhetetlen kíváncsisággal. A félelemérzete alacsony, mert azt elnyomja az újdonság varázsa. Emiatt ez kiváló időszak arra, hogy óvatosan elkezdjünk megmutatni neki dolgokat. Emberekkel is szerezzen testközeli tapasztalatokat.

Kutya a gyerekkel

Kutya a gyerekkel

Négylábú testőr vagy időzített bomba? Körképünk harmadik, befejező részében a kutya, gyerek és család kapcsolatáról írunk. Kutya és gyerek - a filmekből, regényekből és a valós életből is jól ismert idilli párosítás. Felhőtlen boldogság, játék, kacagás, biztonság a négylábú testőr védelmében. Ugyanakkor a másik oldalon véresre mart kicsiny kezek, betört koponyák és a szomorú statisztika: a kutyaharapások leggyakoribb áldozatai a gyerekek. Hát akkor most mi is az igazság: való-e a gyerek mellé kutya, vagy sem?

Tuti menü