Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutyaviselkedés - Kutyapszichológia képes leírás - Kutyapszichológia.tlap.hu
részletek »

Kutyaviselkedés - Kutyapszichológia - Kutyapszichológia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyapszichologia.tlap.hu » Kutyaviselkedés - Kutyapszichológia
Keresés
Találatok száma - 15 db
A depressziós kutya

A depressziós kutya

Ki állítja, hogy egy kutya nem lehet depressziós? Téved! A rendellenes érzelmi viselkedés hátterében gyakorta környezeti hatások állnak. Változtass rajta, s egy csapásra megszabadul a depressziótól! A kutyák egy-egy baleset vagy betegség kapcsán hosszabb-rövidebb ideig fáradtak, kimerültek, letörtek, kedvetlenek, szomorúak lehetnek. Megviseli őket a gazdi vagy a másik kutyatárs hirtelen elvesztése.

A kutya mint az emberi viselkedés modellje

A kutya mint az emberi viselkedés modellje

Naponta tucatnyi alkalommal kapjuk el és követjük embertársaink pillantását. Önkéntelen tevékenységünk során egyben arra is következtetünk, mire gondolnak éppen. Mivel legközelebbi rokonaink, a csimpánzok is követik mások tekintetét, nyilvánvalónak tűnt, hogy ők sem lehetnek közömbösek mások figyelmi állapota és gondolatai iránt. Ám az aprólékos laboratóriumi kutatás nem erősítette meg ezt az elképzelést, noha az egyértelművé vált, hogy a csimpánzok valóban jól követik az emberi tekintetet. Nem hagyják becsapni magukat, ha a tekintet útjában átláthatatlan akadály áll, sem akkor, ha a céltárgy közel van hozzájuk, de mégsem elérhető. Úgy tűnik azonban, hogy a tekintetkövetés közben a csimpánzok az emberekkel ellentétben mégsem igyekeznek kikövetkeztetni, hogy a másik mire gondolhat. Példa erre az a kísérlet, amikor az állatok nem találtak meg egy elrejtett táplálékot, ha a kísérletvezető kizárólag tekintetével jelezte a táplálék hollétét. Sőt, még abban az esetben is nehézségeik támadtak, amikor a kísérletvezető ujjal, kézzel vagy karral mutatott. Ezzel szemben a kutyák - fajtától függetlenül - könnyen megoldják ezt a feladatot. A kutyák megbízhatóan követik a fejjel, szemmel, kézzel történő mutatást, még akkor is, ha a céltárgy a kézzel átellenes oldalon van, vagy mozdulatlanul mutat egy irányba, esetleg a mutató személy a mutatással ellenkező irányba halad.

A kutya viselkedési problémái

A kutya viselkedési problémái

A kutyákat meg kell tanítani a megfelelő magatartásra. Egyes kutyák könnyebben tanulnak, mások nehezebben. A következő oldalakon a leggyakoribb problémák megoldásait találhatod meg. A kutyák nem azért viselkednek rosszul, mert bosszantani akarnak téged. Egyszerűen csak kutyák! - Azért ugat, mert így kommunikál, és szeretne mondani neked valamit. - Azért ás lyukakat a szép kertedbe, mert kiszagolt valamit a föld alatt. - Azért rág össze mindent, például a kedvenc bútoraidat, mert nő a foga, és ez csökkenti a kellemetlen érzést. - Azért kezd el eszeveszetten üldözni minden mozgó dolgot, mert az ösztöneit követi. - Ha agresszív, azért teszi, hogy megvédjen téged. - Felugrál rád, mert örül neked, nem tudja, hogy ez rossz. Ezért neked, mint jó gazdinak ezeket a dolgokat is meg kell tanítanod neki. Előtte azonban gondold át, nem áltanosabb probléma húzódik-e a háttérben.

Agresszió

Agresszió

Az utóbbi években egyre gyakrabban szerepelnek a sajtóhíradásokban a kutyák emberek elleni támadásai. Emiatt a köztudatban az a téves kép alakulhat ki, hogy a kutyák megváltoztak, veszélyesebbek lettek, ezért valamit tenni kell ellenük, valamint a kutyatartás visszaszorítása érdekében. Ez a jelenség meg nem értését tükrözi, ugyanis a probléma hátterében emberi hibák állnak, ezért a kutyák büntetése nem hozhat megoldást!

Az eledelét féltő, agresszív kutya

Az eledelét féltő, agresszív kutya

Ahhoz, hogy megértsd a kutyáknál előforduló agressziót, azt is meg kell értened, mi váltja ki az agresszív viselkedését. A kutyák ösztönszerű táplálék féltésének gyökere a farkasfalkákban előforduló viselkedéshez vezethető vissza. Amikor a kutyák úgy gondolják, hogy egy másik állat veszélyt jelent számukra, a falka túlélése érdekében elkezdenek őrt állni. Minden kutyában megvan a táplálékot védő ösztön; ezt olyankor tör a felszínre, amikor fenyegetve érzi magát evés közben.Nagyon fontos megakadályozni ezt a fajta viselkedési formát. Íme néhány már bevált és hatékony módszer: Amint a kutya tálkáját a földre helyezted, óvatosan simogasd meg az állatot! Aztán menj el onnan és hagyd a kutyát enni! Ez megerősíti bizalmát, így kedvenced mások jelenlétében is bármikor nyugodtan tud majd táplálkozni. Ez különösen hasznos lehet, ha a kutyád hosszú utakra kell elkísérjen vagy ideiglenesen kutyaotthonban vagy megőrzőben kell majd maradnia. Evés közben közelíts felé és dobálj a tálkájába finomságokat! Ha ezt egy-két hónapig így teszel, a kutya a jövőben pozitív élménnyel fogja társítani, ha valaki evés közben közeledik hozzá. Ez az asszociáció nagyban csökkenti a kutya agresszivitását evés közben.

Gesztusok

Gesztusok

A kutya pózolásával, faroktartásával, arcjátékával, hangadásával közli belső állapotát, vagy szándékait a környezet felé, hiszen ő képtelen megtanulni, megérteni nyelvünket. A szavakat kísérő mozdulat és a szavak hangszíne azért fontos a kutya számára, hogy jobban megértse szándékainkat. Az ember közlési gesztusait a kutya könnyen megtanulja, mert számuk nem nagy, jelentésük pedig csaknem azonos a kutya által használtakkal (pl. fenyegetés). A kutya közlésrendszerében kiemelt szerepe van a szagjeleknek, melyekkel territóriumukat, azaz azt a 'vadászterületet' jelzik, ahol a kutya él. A vizelési pontokat folyamatosan felkeresik, és vizeletükkel újból megjelölik mozgásterük határát. A területbirtokló magatartás főleg a kanokra jellemző. A kutya agresszivitását legközvetlenebb és leggyakoribb módon a területvédelem válthatja ki.A territóriumba behatolt állat vagy ember egyaránt lehet a 'támadás' célpontja. Agresszivitás főleg akkor alakulhat ki, ha hiányzik a domináns gazda, ill., ha a kutya elzártan él, csak kevés emberrel, kutyával van kapcsolata. Az elkerülési viselkedés és az agresszivitás a szociálisan rosszul nevelt állatra jellemző viselkedési forma.

Hogyan változtassunk a kutya nem kívánt viselkedési formáin?

Hogyan változtassunk a kutya nem kívánt viselkedési formáin?

Amikor a kutyák nagy izgalmakon mennek keresztül, furcsán viselkednek. A túlzott izgalmi állapot okai sokfélék lehetnek. Ha például egy olyan kisvadat látnak meg, mint egy mókus, nyúl, vagy egér - izgalomba jönnek. A kutyák, az emberekhez hasonlóan, bizonyos szagokra és hangok hallatára is izgalomba jöhetnek. A kutyák érzékszervei rendkívül kifinomultak, ezek segítenek nekik a túlélésben. A kutyák nehezen kontrolálják a külső ingerekre való reakciójukat. Az ingereket csak kemény kiképzés eredményeképpen lehet elérni a kutyáknál. Csupán idő, kitartás, és pozitív hozzáállás kell ahhoz, hogy a kutyát arra idomítsd, hogy uralkodni tudjon az ösztönein, és ne jelentsen veszélyt a társadalomra. A következő cikk olyan kutya viselkedési formát mutat be, amit jobb, ha megtanultok közösen kontrolálni.

Kutyák idegtípusai

Kutyák idegtípusai

Az idegtípusok meghatározása során soha nem beszélhetünk 'tisztán' típusokról, hanem arról van szó, hogy az egyes idegrendszeri működések átfedésben vannak egymással. Eszerint nem beszélhetünk csak szangvinikus kutyáról, hanem például azt mondjuk helyesen, hogy kolerikusba, vagy éppen flegmatikusba hajló szangvinikus kutyánk van. Ebből mindjárt az is leszűrhető, hogy az átfedések közvetlenül követik egymást. Vagyis pl. melankólikusba hajló kolerikus kutya nem létezik.

Kutyapszichologus, kutyaszakértő

Kutyapszichologus, kutyaszakértő

Szeretné kutyáját megváltoztatni?Folyton agresszív vagy sokat ugat? Kutyapszichiátriánk kutyapszichológus, kutyaszakértő, kutyaoktató, kutyatréner, kutyakiképzés szolgáltatásait kínálja fel az érdeklődőknek.Lehatolunk a problémák gyökereihez és megpróbáljuk megoldani kutyának traumáját.Mi megoldjuk azt a problémát is, hogy kedvence ne legyen félénk az állatorvosnál vagy a kutyakozmetikusnál. Látogassa meg oldalunkat ahol többet megtudhat rólunk és szolgáltatásainkról és kiképzéseinkről.Válasszon minket.

Hirdetés
Kutyasuttogó

Kutyasuttogó

A kutyasuttogó olyan nagy tapasztalatú kutyaviselkedéssel, magatartásformálással, kommunikációval foglalkozó szakember, aki magas szinten ismeri és tudatosítja a kutyafélék gondolkodását, lélektanát és ösztönkészletét. Kommunikációja nem egyoldalú, így nem csak az emberi elvárásokról szól, hanem a kutya természetes pszichikai és fizikai igényein keresztül többoldalú és erőszakmentes kommunikációt folytat, megérti és figyelembe veszi az állat és környezete jelzéseit, kívánalmait, és ennek tükrében elsődlegesen a köteléképítéssel alapozza meg a hosszútávú kiegyensúlyozott kapcsolatot a kutya és kutyatartó között.

Kutyaszocializáció

Kutyaszocializáció

A kölyökkor a legkritikusabb időszak a kutyák életében. Amit ebben a korban elmulasztunk, az kihat a kutya a életére, viselkedésére egész életében. Egy jól szocializált kutya könnyen alkalmazkodik minden élethelyzethez és kellemes társaságunk lesz élete során. Nem fél és nem reagál semmire kiszámíthatalanul, agresszíven amivel a mindennapi életben találkozik. Ezzel szemben a nem megfelelően szocializált kutya nem megbízható, gyakran éppen félelemből fakadóan harap meg valakit. Sokkal nehezebb őket tanítani és általánosságban mondva sokkal kevésbé bizonyulnak kellemes társnak az életünkben. Nehezen alkalmazkodnak a hirtelen adódott helyzetekhez és akár egy rutin vizsgálat az állatorvosnál is rémálom lesz nemcsak a kutya számára, hanem a magunk és az orvos számára is. Ne hagyjuk, hogy ez történjen kutyánkkal és velünk! Kezdjük el kölyökkutyánk szocializálását azonnal! A kölykök legfogékonyabb életszakasza lezárul három hónapos korában, tehát még ez előtt meg kell kezdenünk a szocializálását. Minél később fogunk hozzá, annál nehezebb dolgunk lesz, annál több időnkbe, energiánkba és türelmünkbe telik, hogy olyan felnőtt kutya váljon a kiskutyánkból akit bárhova nyugodtan magunkkal vihetünk.

Mennyi ideig lehet a kutyát magára hagyni?

Mennyi ideig lehet a kutyát magára hagyni?

Ha hosszú ideig szándékozod magára hagyni kutyádat, ne csodálkozz az időközben kialakult furcsa viselkedésén. Amikor az állat egyedül van, két nagy problémával kell szembenéznie. Az első a testi és az érzelmi kellemetlenség, mert látja, hogy szabadon van engedve és nem tudja mit szabad tennie és mit nem. Ehhez az állapothoz néha a stressz is hozzájárul, mert attól fél, hogy olyas valamit csinál, ami miatt megbüntethetik. A másik probléma abból adódik, hogy a kutya társas lényként állandóan igényli az emberek és más kutyák közelségét.

Oktatókutyák

Oktatókutyák

Az állatok, különösen a kutyák alkalmazása sérült, beteg vagy idős emberek terápiájában, rehabilitációjában ma már tudományosan is elismert, bizonyítottan hatékony módszer. Az erre vonatkozó szakirodalom rengeteget tárgyalja az állatok emberekre és különösen gyerekekre tett jó hatását, azonban kevés az olyan módszer, amely az egészséges gyerekek esetében szisztematikusan, komplex módon alkalmazza az állatokat különböző nevelési, pedagógiai célok elérése érdekében.

SANSZ alapítvány

SANSZ alapítvány

Az állat-asszisztált terápiát, mint módszert B. Levinson, amerikai pszichológus dolgozta ki az 1960-as években, először érzelmileg zavart, illetve árva gyerekek gyógyítására. A módszert később kiterjesztette súlyos, gyógyíthatatlan betegek segítésére (akiknek enyhítette a depressziójukat), illetve idősekre, akiknél az egyedüllét és magány miatti szellemi és fizikai leépülést tudta gátolni illetve a leépülési folyamatot tudta lassítani az állatterápia segítségével.

Szokások, ösztön

Szokások, ösztön

A kutyák gyakran szoktak ásni. Gyakran a virágokat is kiássák a helyükről. Ha kapnak egy csontot azt ellássák. Félretszik későbbre és ha majd egy kis finomságra vágynak csak megkeresik kiássák és befalatozzák. Az én kutyám még egy játékcsontot is elásott, mert azt hitte,hogy igazi és később mivel nem volt illata, nem találta meg.

Tuti menü